3 Kasım 2015 Salı

Türk Kadınlar Konseyi Ankara Şube Yönetim Kurulu Üyelerinin "Madde Kullanım Riski ve Madde Bağımlılığından Korunma" Konusunda Eğitim Faaliyetleri

Türk Kadınlar Konseyi Derneği Ankara Şubesi Başkanı ZEREN ÜNAL; 13 Ocak 2015 tarihinde Ankara Valiliği ve Emniyet Genel Müdürlüğü tarafından Hazırlanan "UYUŞTURUCU İLE MÜCADELE" Toplantısına katıldı. Türk Kadınlar Konseyi I. Genel Başkan Yardımcısı ve Ankara Şube Başkanı Zeren ÜNAL davet edildiği bu eğitim toplantısında; Diğer Sivil Toplum Kuruluşları (STK) Başkanları ile hazır bulunmuş ve bu toplantı iki gün sürmüştür. Toplantının Atölye çalışmalarında, Devletin Eğitim Kurumlarına kadar uzanan bu illet ile Okullarımızda nasıl mücadele edileceği uygulamalı olarak (Atölye Çalışmalarında) öğrenilmiş olup; Çeşitli Okullarımızda bu eğitim-öğretim ve uygulama çalışmalarının Derneğimizce yapılması çalışmaları başlatılmıştır. Amaç: Öğrenci ve öğrenci velilerini "bir Avukat, bir Psikolog, bir Doktor, bir Narkotik Komiseri" yetkilileri tarafından eğitilmeleri ve bilgilendirilmelerini sağlamaktır. 

31 Ekim 2015 Cumartesi

Willows Foundation Çalıştayları...// Kadın Kuruluşları Çalıştayları...

Willows Foundation Çalıştayları...

Kadın Kuruluşları Çalıştayları
Yürüttükleri farklı programlar aracılığıyla Türkiye’de geniş kadın kitlelerine ulaşan çeşitli sivil toplum kuruluşlarının, üreme sağlığı ve üreme hakları konularında farkındalıklarını arttırmak amacıyla Willows Foundation, bu güne kadar 3 adet çalıştay düzenlemiştir. Türkiye genelinde 9 farklı ilden katılım olan bu çalıştaylara, aşağıda adı geçen STK'ların temsilcileri iştirak etmiştir:
Zeren ÜNAL
Türk Kadınlar Konseyi
Ankara Şb. Başkanı
Türk Kadınlar Konseyi Derneği / Ankara
Türk Anneler Derneği
Anne Çocuk Eğitim Vakfı (AÇEV)
Mor Çatı Kadın Sığınağı Vakfı
Kadınlarla Dayanışma Vakfı (KADAV)
Kadın Sağlıkçılar Dayanışma Girişim Grubu (KASAD-G)
Soroptimistler Klübü
İstanbul Barosu Kadın Hakları Uygulama Merkezi (KHUM)
İnsan Kaynağını Geliştirme Vakfı (IKGV)
Sabancı Üniversitesi Toplumsal Duyarlılık Projeleri “Bizim Bedenlerimiz, Bizim Cinselliklerimiz” Projesi
İst. Büyükşehir Belediyesi Sağlık Daire Başkanlığı Aile Sağlığı Projesi
Türk Kadınlar Birliği
Hayat Vakfı
Türk Eczacılar Birliği
Ayrımcılığa Karşı Kadın Hakları Derneği (AK-DER)
Şahmaran Kadın Dayanışma ve Araştırma Derneği
Gökkuşaği İstanbul Kadın Platformu
Kadın Emeğini Değerlendirme Vakfı
Yardım Sevenler Derneği
Yaşam Evi Kadın Dayanışma Derneği / Şanlıurfa
Van Kadın Derneği
Erzurum Girişimci Kadınlar Derneği
Adana İş Kadınları Derneği
Yerel Gündem 21 Kars Kent Konseyi
Yerel Gündem 21 Diyarbakır Kent Konseyi
Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği / Trabzon
Türkiye Aile Planlaması Derneği / Trabzon
Bu çalıştaylarda ilk olarak, üreme sağlığı ve üreme hakları kavramlarının dünyada ortaya çıkışı ve günümüze kadar olan gelişimleri, tarihsel süreçte yer alan uluslararası sözleşmeler paralelinde özetlenmiş; ardından da cinsel haklar ve üreme haklarının insan hakları ile olan bağlantısının ortaya konması için, Uluslararası Aile Planlaması Federasyonu'nun “Üreme Hakları ve Cinsel Haklar Bildirgesi”’nde yer alan 12 madde açıklanmış ve maddeler tartışmaya açılmıştır. Tıp doktoru ve avukat olan katılımcıların gerçek hayattan vaka örnekleriyle zenginleştirdikleri bu tartışmalardan sonra oturumlara, katılımcı STK’ların halihazırda yürütmekte oldukları faaliyetlerin ilgili maddeler perspektifinden gözden geçirilmesiyle devam edilmiştir.
Son olarak, İnsan Kaynağını Geliştirme Vakfı ve Av. Canan Arın’ın desteğiyle çalıştay için derlenen üreme hakları ihlallerini içeren vaka örnekleri; Uluslararası Aile Planlaması Federasyonu’nun Üreme Hakları ve Cinsel Haklar Bildirgesi, Başvurucu Hakları ve TCK’nın ilgili maddeleri çerçevesinde grup çalışması yoluyla yorumlanıp tartışılmış, vaka çözümleri ve öneriler sunulmuştur.
Willows Foundation'ın, ilgili kanun ve sözleşmeler dahilinde sahip olduğumuz üreme haklarından toplumun çok çeşitli kesimlerine ulaşan sivil toplum örgütlerini ve kuruluşları haberdar ederek, bu konuda bilinç yukseltmeyi amaçlamış olduğu bu çalıştaylar, hem katılımcıların yüksek ilgisi ve güzel geribildirimleriyle sonuçlanmış; hem de kendilerine sağlanan bilgi ve dokuman desteği ile ayrı bir fayda yaratmıştır. (Türk Kadınlar Konseyi, Ankara Şubesi - Arşiv) 

BİZ DE "8 Mart Dünya Kadınlar Gününde" ORADAYDIK!....

oje mutluluk, şap mutsuzluk

Ahmed Arif’in, memleketine gelen baharı müjdelediği o taş duvarlara, demir kapılara, kör pencerelerin ardına gidiyoruz. Sincan Cezaevi’ne doğru yürek burkan bir yoldayız. Dünya Kadınlar Günü’nü, demir kapılar ardında tutsak edilmiş kadın mahkumlarla kutluyoruz.
AZ gidiyoruz, uz gidiyoruz. Dere tepe düz gidiyoruz. Gittikçe azalıyor sesler, binalar. Şehir uzakta kalıyor. Sevgililer Günü kadar bile kabullenemediğimiz 8 Mart Dünya Kadınlar Günü’nü Sincan Cezaevi’nde kalan kadın mahkumlarla kutlamaya gidiyoruz.
Sincan’a doğru hediyelerin yüklendiği kocaman bir otobüsle, aralarında: Gelincik Projesi kapsamında etkinliğe katılan "Uluslararası Türk Kadınlar Konseyi, Ankara Şube Başkanlığı" Üyeleri, Uluslararası bazı Federasyonlara bağlı Dernek Şubeleri ve yine Uluslararası Soroptimist Kulüpleri Federasyonu’na bağlı Emek, Çankaya ve GOP Kulüpleri ile beraberiz.
Otobüs yol aldıkça sesler, binalar azalıyor. Şehir arkamızda kaldıkça yaşam da kendini yavaşlatıyor.
Hediyeler arasında kadınlara özel temizlik malzemeleri büyük önem taşıyor. En özel jest ise oje. Bu ziyareti ve yardımları organize edenlerden biri olan Hale Hanım’a "Neden oje?" diye sorulduğunda gülümsüyor ve ekliyor:
"Kadın, her yerde kadındır!"
Gözbebeği dedektörü ve mantıcı kadınlar
"Ankara Ceza İnfaz Kurumları Kampüsü" tabelalarını görmeye başladığımızda dernek üyeleri kadınların yol boyu süren neşeleri, yerini hafif bir tedirginliğe bıraktı. Gri duvarları, nöbet bekleyen askerleri ve dört bir yanımızda uzanan çorak topraklarıyla Sincan Cezaevi tam karşımızda duruyor.
İçeri girebilmek için birkaç aşamadan geçmek gerekiyor. 
Tıpkı havaalanındaki kontroller gibi kemerlerin, ayakkabıların, takıların da çıkarıldığı ilk kontrol tamamlanıyor.
Ardından sıra göz kaydına geliyor. Makinalar biraz yavaş olduğundan, 50 kişilik grubun kaydının alınması biraz uzun sürüyor. İçtenlikle gülümseyerek bizi karşılayan Kadın Kapalı Ceza İnfaz Kurumu Müdürü Ferit Çaydaşı hemen espriyi patlatıyor:
"Hürriyet Gazetesi değil mi? Tek kişi misiniz? Tamam, hemen size F tipi tek kişilik bir hücre hazırlatıyorum."
Çaydaşı’nın "firarileri önlemek için" diye açıkladığı, kişileri gözbebeğinden tanıyan makinadan onay aldıktan sonra demirler arasından koridora süzülüyoruz.
İlk olarak "mantıcı kadınlar" ile karşılaşıyoruz. Beyaz önlükleriyle mutfakta çalışan bu kadın mahkumlar, yaptıkları mantıları büyük bir alışveriş merkezine satıyorlar. 
Uzun koridoru yavaş adımlarla geçiyoruz. Sağ tarafta demirli ve telle çevrilmiş pencereler, pencelerin ardında rengarenk oyun parkı gözümüze çarpıyor. Dört duvarın çevirdiği ve pencereden görünen bahçede, mahkum çocuklarının kendilerini "hapis" gibi hissetmemesi için gösterilen çabaya şahit oluyoruz.
Koridorun sonunda bir stant görüyoruz. Hurç, örtü gibi çeşitli tekstil ürünlerinin satıldığı bu stant, kadın mahkumların el emeği göz nuru işlerinden oluşuyor. "Bu kaça, şunun örtüsü var mı?" gibi sorularla burada da biraz oyalandıktan sonra yemekhaneye açılan bir odaya geliyoruz.
Tavşan kanı çaylar zarif ve utangaç kızların elinden sunuluyor. Öyle zarifler ki, sanki çay değil de, Hasan Sabbah’ın fedailerine vaat ettiği cennetteki güzellikleri ikram ediyorlar. Kiminin kırmızı ruju, kiminin gömleğinin yakasındaki fırfır, kiminin çekingen bakışları.. Sade ama şık bu mahkum kadınlar, oradan oraya koşturarak ellerinden geldiğince bizi misafir etmeye çalışıyor.
O sırada bir görevli yanıma yaklaşıp kulağıma fısıldıyor:
"Onlara kimliklerini, geçen ve kalan zamanlarını ve neden burada olduklarını sormayın."
Hep birlikte beklendiğimiz büyük salona gidiyoruz. Daha içeri girmeden bizi meraklı gözlerle karşılıyorlar. Aile, çocuklar, koca, özgürlük, af.. Hepsi dertli, hepsinin gözlerinde hüzün var.
Hepsi de yaşadıkları sıkıntıları anlatmak için can atıyor aslında. Özledikleri, bekledikleri, hayalleri ve şu taş betonların arasında olanları anlatmak istiyorlar. Bir dokunsam, içlerinde tüm birikenler dökülecek önüme sanki.
Yemeklerde şap şikayeti
Rastgele bir kadın mahkumun yanına yanaşıyorum. "Konuşmak ister misiniz?" soruma çekingen yaklaşıyor. "Ay ne desem ki?" diye arkadaşına sorarken, ben içeriyi soruyorum, burada neler yaptığına, ne sıkıntıları olduğuna geliyor konu.
"Yemeklerde şap var" deyiveriyor birdenbire. "Kimse sesimizi duymuyor burada. Bizim yemeklerimizde de şap var. Şaptan beynimiz tıkandı. Düşünemez olduk. İnanabiliyor musunuz, annemin babamın adını unutacak hale geldim!"
Uzun yıllardır tartışılan yemeklerdeki şap konusu bir kez daha böylece gündeme geliyor. Cezaevlerinde sadece erkek mahkumların yemeklerine konulması gereken şapın, kadın mahkumların yemeklerine de konulduğu iddiası yıllardır gündemdeki yerini korur. Öyle ki geçtiğimiz sene bir cezaevi görevlisinin "Kadınlara ayrı yemek mi yapacağız? Sizinkilerde de şap var tabi!" dediği bile kulağıma çalındı.
Sincan Cezaevi ne kadar yeni, donanımlı ve modern olsa da, kadınlarda üreme sorunlarına yol açan şap, burada da kendine geniş bir tartışma alanı yaratmış bile…

TKK Ankara Şubesinin katılımcısı olduğu "Gelincik Projesi" 1 yaşında

KATILIMCISI OLDUĞUMUZ VE DESTEKLEDİĞİMİZ "GELİNCİK PROJESİ" NİN 1. KURULUŞ YILDÖNÜMÜ KUTLANDI
Ankara Barosu’nun şiddet mağduru kadın ve çocuklara destek olmak amacıyla Ankara Valiliği ve İl Özel İdaresi ile birlikte yürüttüğü “Gelincik Projesi”nin birinci kuruluş yıldönümü coşkulu kutlamalara sahne oldu. 
“Gelincikler Şarkılarla Açıyor” adlı halk konserinde ATO Congresium’u dolduran 3500 kişi Sabahat Akkiraz, Mustafa Özarslan ve Ege’nin şarkılarına hep bir ağızdan eşlik etti.
Ankara Barosu ve binlerce Ankaralıyı bir araya getiren halk konserinde, Gelincik Proje’sine destek veren başta Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı, Ankara Valiliği ve İl Özel İdaresi olmak üzere tüm kurum ve kuruluşların temsilcileri, siyaset ve sanat dünyasından isimler ve Baro başkanları Ankara Barosunu yalnız bırakmayarak “gelincik” coşkusuna ortak oldu.
Geceye Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı adına Bakan Yardımcısı Doç. Dr. Aşkın Asan, Ankara Valiliği adına Vali Yardımcısı Turan Atlamaz, Milletvekilleri Gürsel Tekin, Sinan Aygün, Gülsün Bilgehan, Altındağ Belediye Başkanı Veysel Tiryaki ile Başkan Yardımcısı Yunus Keleş, Yenimahalle Belediye Başkanı Fethi Yaşar, Çankaya Belediye Başkan Yardımcısı Savaş Yorgancıoğlu, Mamak Belediye Başkan Yardımcısı Hasan Gökmenoğlu, İl Genel Meclisi Başkanı Ahmet Arslanoğlu, İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Adem Ceylan, TAV Havalimanları Holding Genel Müdürü Nuray Demirer, TED Genel Başkanı Selçuk Pehlivanlıoğlu, Özel Gürçağ Okulları İlköğretim Müdürü Nergis Akın, Türkiye Soropimistler Federasyonu Başkanı Şenay Önder, Sanatçı Müjde Ar, Eski Bakan Ercan Karakaş, Yazar-sendikacı ve kadın hakları savunucusu Yaşar Seyman, Cumhuriyet Gazetesi Ankara Temsilcisi Utku Çakırözer, Habertürk Gazetesi Ankara Temsilcisi Muharrem Sarıkaya ve daha pek çok isim katıldı. Gece de ayrıca Artvin Barosu Başkanı Av. İzzet Varan, Antalya Barosu Başkanı Av. Zeki Köken, Aydın Barosu Başkanı Av. Sümer Germen, Muğla Barosu Başkanı Av. Mustafa İlker Gürkan, Eskişehir Barosu Başkanı Av. Rıza Öztekin, Adana Barosu Başkanı Av. Aziz Erbek ve Afyon Barosu Başkanı Av. Turgay Şahin, Kayseri Barosu Başkanı Av. Murat Şirvanlı da katılarak Gelincik Projesi’ne destek oldular.
Projenin tanıtım filmiyle başlayan gecede açılış konuşmasını yapan Ankara Barosu Başkanı Av. Metin Feyzioğlu, Ankara Valiliği ile birlikte Gelincik’e destek olan herkese teşekkür ederek, “Projemiz fikir aşamasındayken kapısını çalarak desteklerini talep ettiğimiz kimse bizi çevirmedi. Bürokrasinin kapıları ilk defa Gelincik Projesiyle bu kadar kolay açıldı” diye konuştu.
Açılış konuşmasının ardından Gelincik Projesi’ne destek olan tüm kurum ve kuruluşlara teşekkür plaketi verildi. Başta Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı , Ankara Valiliği ve İl Özel İdaresi olmak üzere 30 yakın kurum ve kuruluş temsilcisine plaketleri Ankara Barosu Başkanı Metin Feyzioğlu ve Ankara Barosu Yönetim Kurulu Üyesi ve Gelincik Projesi Başkanı Av. Hilal Akdeniz tarafından takdim edildi. Sanatçı Müjde Ar ve Yazar-Sendikacı ve Kadın Hakları Savunucusu Yaşar Seyman da “Gelincik Elçileri” olarak plaket alanlar arasındaydı.
Gecede ilk sahne alan sanatçı Ege oldu. Sevilen şarkılarının yanı sıra Gelincik Projesi için bestelediği “Gelincik” şarkısını da seslendiren Ege, salondan büyük alkış aldı. Ardından sahneye çıkan Sabahat Akkiraz ve Mustafa Özarslan, Türk Halk Müziğinin en sevilen türkülerini salonu dolduran binlerce kişi eşliğinde söylediler.

Ankara'da Kurulu veya Genel Merkezi Ankara'da Olan "KADIN DERNEKLERİ"

STK ANKARA STK'LARI VE "KADIN DERNEKLERİ"

Aktif İş Kadınları Derneği (AKİKAD) 
Başkan: Aynur BİLGİN
Tel: 0312 226 58 99
Faks: 0312 226 58 32
Adres: Etimesgut Belediyesi Kent Konseyi Başkanlığı
Piyade Mah.
İstasyon Cad. No:215 Etimesgut/ANKARA
Tel: (312) 226 58 99 Faks: (312) 226 58 32
ÇOK ÖNEMLİ VE
FAYDALI BİLGİ
Aktif Kadın Çalışmaları Derneği
Başkan: Ayşıl ATEŞ
Adres: GMK Bulvarı 63/2 Maltepe/ANKARA
Web: www.aktifkadin.org
E-mail: aktifkadin@aktifkadin.org
aaysil.akcader@yahoo.com
Tel: (312) 232 08 38

Aktif ve İş Girişimci Kadınlar Derneği
Başkan: Nilgün GÜNDOĞDU
Adres: Altay Mah. Orhanbey Cad.
Galeria A.V.M. No:95 Eryaman-Etimesgut/ANKARA
Web: www.agiskad.com e-mail: dernek@agiskad.com
Tel: (312) 280 80 04 Faks: (312) 280 38 90

Ankara Girişimci İş Kadınları ve Destekleme Derneği (ANGİKAD)
Başkan: Devrim EROL Genel Sekreter: Funda DAĞDELEN
Adres: Şairler Sokak 27/5 GOP/ANKARA Tel: (312) 437 56 86 Faks: (312) 437 56 74

Ankara İş ve Meslek Sahibi Kadınlar Derneği
Başkan: Arzu ÖZYOL
Adres: Uğur Mumcu Caddesi No: 41/4 GOP/ANKARA
Tel: (312) 4379896-437 98 94 Faks: (312) 4366323

Hayal Mühendisleri Kadın Girişimciler ve Eğitim Derneği
Başkan: Semra AYTEKİN
Adres: Tunalı Hilmi Cad. 59/0 Önal Pasajı ANKARA

Kadın ve Genç Girişim Merkezi Derneği 
Başkan: Günseli ÖZKAN   
Adres: Ziya Gökalp Cad. 28/8 Kızılay / ANKARA
Tel: (312) 433 25 16 Faks: (312) 433 25 16

Ankara KA-DER 
Başkan: Ezgi KOÇAK       
Adres: Büklüm Sokak 55/10 Tunalı Hilmi/ANKARA
Tel: (312) 467 88 16 Faks: 0312 468 58 99

Başkent Kadın Platformu Derneği 
Başkan: Nesrin SEMİZ    
Adres: Gazi Mustafa Kemal Bulvarı Gülseren Sokak No: 22/4 ANKARA
Tel: (312) 231 99 21 Faks: (312) 232 12 50

Cumhuriyet Kadınları Derneği 
Başkan: Şenal SARIHAN     
Adres: Bayındır 1Sok no:15/20 Kızılay/ANKARA        
Tel: (312) 432 20 61 Faks: (312) 432 20 61

Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği Ankara Şubesi 
Genel Başkan: Prof. Dr. Aysel ÇELİKEL
Ankara Şube Başkanı: Ülkü GÜNAY
Adres: Mithatpaşa Cad. 54/12 5.Kat Kızılay/ANKARA
Tel: (312) 434 14 44 Faks: (312) 430 78 75

Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği Ümitköy-Çayyolu Şubesi 
Başkan: Nuray KÖKEN  
Adres: 8. Cad. 449/1 Sok  Tanrıverdi Apt. No:4/1 06810 Çayyolu/ANKARA
Tel: (312)235 62 35  Faks: (312)235 62 45

Türkiye Kadın Dernekleri Federasyonu (TKDF)
Başkan: Canan GÜLLÜ
Adres: Akay Cad. No:15/2 06660-Bakanlıklar/ANKARA
Tel: (312)417 26 04 Faks: (312)419 25 73
Web: : www.tkdf.org.tr e-mail : info@tkdf.org.tr

Türkiye Kadınlar Birliği
Genel Sekreter: Melek ÖZBAY
Adres: Cumhuriyet Mahallesi Belediye Sokak No: 4/12 Saray Pursaklar/ANKARA
Tel: (532) 512 18 51 (312) 507 45 27-28

Türk Kadınlar Birliği Derneği 
Başkan: Av. Sema KENDİRCİ
Genel Sekreter: Nursel ESMER     
Adres: Tunus Cad. 81/2 Çim Apt. Kavaklıdere ANKARA
Tel: (312)467 17 70  Faks: (312)467 93 05

Kadın Hareketi Derneği 
Başkan: Elif LOĞOĞLU       
Adres: Cevizlidere Mah. 11. Cad. 5/19 Balgat / ANKARA          
Tel: (312) 473 76 30  Faks: (312) 473 76 40

Tüm Kadın Lobisi Derneği 
Başkan: Mualla ÇELİK HIDIROĞLU        
Adres: Reşit Galip Cad. Hafta Sok. 2/1 G.O.P/ANKARA
Tel: (312) 426 50 09 Faks: (312) 426 50 11

Türk Üniversiteli Kadınlar Derneği Ankara Şubesi 
Başkan: Esma Nilgün NAZİLLİ       
Adres: Başak Sk. No:43/1 06660 Küçükesat/ANKARA
Tel: (312)419 67 34-417 19 87 Faks: (312)417 19 87

Uçan Süpürge Kadın İletişim ve Araştırma Derneği (Flying Broom) 
Yönetim Kurulu Başkanı: Halime GÜNER
Editör: Selan DOĞAN
Adres: Büyükelçi Sk. No: 20/4 06700 Kavaklıdere/ANKARA
Tel: (312)427 00 20  Faks: (312)466 55 61

Kadın ve Gençlik Platformu Derneği 
Başkan: Prof. Dr. Rüveyda AKBAY
Adres: Kuleli Cad. Hirfanlı Sk. No: 17/3 Gaziosmanpaşa/ANKARA       
Tel: (312) 448 25 12 Faks: (312) 436 09 76

Kadının Sosyal Hayatını Araştırma ve İnceleme Derneği 
Başkan: Av. Ayça AKPEK   
Adres: Hafta Sok. 12/4 G.O.P/ANKARA
Tel: (312) 446 76 48 Faks: (312) 446 76 48

Kadınlar Birliği ve Dayanışma Derneği (Association for Union and Solidarity of Women) Başkan: Özenç SANCAR SEL 
Adres: Atatürk Bulvarı 103/57 İnce Han Kızılay/ANKARA
Telefon ve Faks: (312) 419 76 12

Kadınları Koruma ve Dayanışma Derneği (The Association for the Protection of Women Rights) 
Başkan: Tansu Talay TULGAR       
Adres: Sedat Simavi Sk. No:8/26 Çankaya/ANKARA
e-mail: kkdd@mynet.com
Tel: (312)440 90 25-438 62 65-442 34 71/70 Faks: (312)439 40 69

Kız İzciler Derneği (The Association of Girl Scouts) 
Başkan: Sevim KOÇAK      
Adres: Neyzen Tevfik Sk. No:4/3 06570 Demirtepe/ ANKARA  
Tel: (312)230 38 76 Faks:(312)230 38 76

Kız Teknik Öğretmenler Derneği (Association for the Graduates of Girl's Technical Teachers Schools) 
Başkan: Rüksan TAYLAN KARA
Genel Sekreter Yardımcısı: Gökçen İPEK  
Adres: GMK Bulvarı Yıldız Apt. No: 123/10 Maltepe/ANKARA
Tel: (312)232 52 42  Faks: (312)231 24 25

Köy Öğretmenleri Haberleşme ve Yardımlaşma Derneği Ankara Şubesi 
Başkan: İnci TUĞ    
Adres: G.M.K.Bulvarı Onur İş hanı 7.Kat No:175 06430 Kızılay/ANKARA        
Tel: (312)418 33 58  Faks: (312)418 33 58

Çamlıca Kız Liseliler Derneği (Çamlıca Girl's School Association) 
Başkan: İnci TAŞDEMİR     
Adres: Necatibey Cd. Semker Ap. No:44/26 06430 Sıhhiye/ANKARA
Tel: (312) 229 62 32 Faks: (312) 229 62 32

Türkiye Aile Planlaması Derneği (Family Planing Association of Turkey) 
Başkan: Prof. Dr. Hakan ŞATIROĞLU      
Adres: Paris Caddesi No.6/3 Kavaklıdere-ANKARA
Tel: (312) 418 79 03 Faks: (312) 418 45 39

Türk Anneler Derneği (The Association of Turkish Mother) 
I.Başkan: Gül Baysal
Başkan Yardımcısı: Cahide AKSOY 
Adres: Menekşe 1 Sk. No:8 B/22 Kızılay/ANKARA
Tel: (312) 425 58 18 Faks: (312)425 65 69

Türk Hemşireler Derneği (Turkish Nurses Association) 
Başkan: Saadet ÜLKER      
Adres: Yüksel Cd. Huzur Ap. No:35/2 06420 Kızılay/ANKARA
Tel: (312)431 80 99 Faks: (312)431 80 99

Türk Dünyası Kadınları Dostluk ve Dayanışma Derneği (TÜDKAD) 
Başkan: Şenol BAL  
Adres: Ehlibeyt Mh. Ceyhun Atıf Kansu Cd. No:104 A-2 Blok Kat:7 D:26 Balgat-ANKARA
Tel: (312)473 72 90 Faks: (312)473 72 89

Türk Kadınlar Konsey Derneği Genel Merkezi (National Councıl of Turkish Women) 
Başkan: Işılay SAYGIN   
Adres: Akay Cad. No:15/2 06660-Bakanlıklar/ANKARA
Tel: ( 312) 419 45 91 Faks: (312) 419 45 91

Türk Kadınları Kültür Derneği Genel Merkezi 
Başkan: Emine BAĞLI        
Adres: Fevzi Çakmak Sk. No:17/2 06440 Demirtepe/ANKARA  
Tel: (312)229 94 55-230 08 36 Faks: (312)230 08 36

Türkiye Yardımsevenler Derneği (Turkish Relief Association) 
Başkan: Birsen ELDEM  II. Başkan: Hasibe İMREN
Genel Sekreter: Dilek BAYAZIT     
Adres: Dr.Mediha Eldem Sk. No:67 06640 Kocatepe/ ANKARA
Tel: (312)431 62 20-431 62 24 Faks: (312)431 62 25

Sığınmacı ve Göçmenlerle Dayanışma Derneği (S.G.D.D) (The Association for Solidarity with Asylum-Seekers and Migrants) 
Başkan: Mehmet OKYAYUZ
Adres: Cinnah Cd. No:27/7 Çankaya/ANKARA
Tel: (312)427 55 83 Faks: (312)427 55 83

Erkek Eğitimine Destek Derneği (ERDER) 
Başkan: Sahibe Bahar ALBAN        
Adres: Meşrutiyet Caddesi 41/10 Kızılay/ANKARA
e-mail: erder@erder.org
Tel: (312)  430 13 15 - 434 04 12
Faks: (312)  434 04 13

Ankara Soroptimist Kulübü 
Başkan: Jale Mekis DİKER        
Faaliyet Merkezi Adresi: Başkent Toplum Eğitim Merkezi Demir Fıkra Mah. Kale Kapısı Sok. No:11 Altındağ/Ulus-ANKARA
e-mail:jalediker@yahoo.com
Tel: (312) 309 09 25- Faks: (312) 309 09 25

Anıttepe Soroptimist Kulübü
Başkan: Yıldız GÜVEN
Faaliyet Merkezi Adresi: Başkent Toplum Eğitim Merkezi Demir Fıkra Mah. Kale Kapısı Sok. No:11 Altındağ/Ulus-ANKARA
e-mail:: jalediker@yahoo.com
Tel: (312)309 09 25 Faks: (312)309 09 25

Çankaya Soroptimist Kulübü 
Başkan: Rükzan ÖZDİKİŞ   
Faaliyet Merkezi Adresi: Başkent Toplum Eğitim Merkezi Demir Fıkra Mah. Kale Kapısı Sok. No:11 Altındağ/Ulus-ANKARA
Tel: (312) 309 09 25- Faks: (312) 309 09 25

Emek Soroptimist Kulübü 
Başkan: Saliha ERPOLAT     
Faaliyet Merkezi Adresi: Başkent Toplum Eğitim Merkezi Demir Fıkra Mah. Kale Kapısı Sok. No:11 Altındağ/Ulus-ANKARA 
e-mail: : jalediker@yahoo.com
Tel: (312) 309 09 25- Faks: (312) 309 09 25

Gaziosmanpaşa Soroptimist Kulübü
Başkan: Filiz İPEK    
Faaliyet Merkezi Adresi: Başkent Toplum Eğitim Merkezi Demir Fıkra Mah. Kale Kapısı Sok. No:11 Altındağ/Ulus-ANKARA  
e-mail:medusam2002@yahoo.com
Tel: (312) 309 09 25- Faks: (312) 309 09 25

Oran Soroptimist Kulübü 
Başkan: Selmin TUFAN 
Adres: Adakale sok. No:25/36 Kızılay/ANKARA
Tel: (312) 431 32 30 Faks: (312)434 14 16

Uluslararası Gençlik Ödülü Derneği 
Başkan: Sultan YILMAZ      
Adres: Koza Sok. No:22  GOP/ANKARA
Tel: (312) 441 70 87 Faks: (312) 442 48 23

Azerbaycan Kültür Derneği (Azerbaijan Cultural Association)
Genel Başkan: Cemil ÜNAL
Kadın Kolları Başkanı: Nesrin ÜNAL        
Adres: Bayındır Sk. No:37/6 Yenişehir/ANKARA
web: www.azerbaycankulder.org e-mail: azerbaycan@azerbaycankulder.org    
Tel: (312)435 37 06 Faks: (312)435 37 05

Türk-Çin Kadınları Dostluk ve Kültür Derneği (Turkish-Chinese Women's Friendship and Culture Association) 
Başkan: Tan ATAÇ   
Adres: Billur Sk.21/2 Kavaklıdere/ANKARA         
Tel: (312)467 14 28 Faks: (312)467 44 63

Türk-Japon Kadınları Dostluk ve Kültür Derneği (Turkish-Japonese Women's Friendship and Culture Association) 
Başkan: Füsun UTKAN       
Adres: Uğur Mumcu Cd. No:97/3 G.O.P/ANKARA
Tel: (312)446 70 72 Faks: (312)447 38 64
Türk-Kore Kadınları Dostluk ve Kültür Derneği (Turkish-Korean Women's and Culture Association) 
Başkan: Sülün ALTAY        
Adres: Cinnah Cad. 33/18 Çankaya/ANKARA      
Tel: (312) 440 44 76 Faks: 438 75 76

Türk-Pakistan Kadınları Dostluk Derneği (Turkish-Pakistani Women's Friendship Association) (Pakistan Büyükelçiliği ile iletişim kurulabilir)
Başkan: Sebahat Özer       
Adres: Ziya Ürahman Caddesi Oyak Sitesi 3. Blok No:35 Çankaya/ANKARA   
Tel: (312)439 74 95

VAKIFLAR

Anadolu Çağdaş Eğitim Vakfı (ANAÇEV) 
Başkan: Ayla HATIRLI        
Adres: Kennedy Caddesi No:53/3 K. Esat /ANKARA
e-mail: anacev@tr.net
Tel: (312) 436 71 15 Faks: (312)436 71 16

Anne-Çocuk Eğitim Vakfı Ankara (AÇEV) 
Ankara Sorumlusu: Seda YILMAZ  
Adres: Ahmet Rasim Sok. 10/1 Çankaya/ANKARA
Tel: (312)440 17 11 Faks: (312)441 35 48

Çağdaş Kadın ve Gençlik Vakfı
Genel Koordinatör: Keriman OĞUZHAN
Adres: Tuzluçayır Mah. Natoyolu Cad. No:23/1 Mamak/ANKARA
Tel: (312) 364 53 48 Faks: (312) 364 53 48

Kadın Dayanışma Vakfı 
Başkan: Dilek ALICIOĞLU CÖMERT       
Adres: Mithatpaşa Cad.No:10/11 Sıhhiye/ANKARA
Tel: (312)430 40 05-432 07 82 Faks: (312)430 40 05

Türkiye Diyanet Vakfı Kadın Faaliyetleri Merkezi 
Başkan: Dr. Hafsa Fidan VİDİNLİ
Adres: G.M.K. Bulvarı Şehit Adem Yavuz Sok. No:10 Kızılay/ANKARA      
Tel: (312) 418 68 11 Faks: (312) 417 29 87

Türkiye Erozyonla Mücadele Ağaçlandırma ve Doğal Varlıkları Koruma Vakfı (TEMA) Ankara Temsilciliği 
Başkan: Mukadder EKREMOĞLU    
Adres: Konur Sk. 52/5 Bakanlıklar/ANKARA
Tel: (312) 419 73 00-01 Faks: (312)425 90 97

Türkiye Güçsüzler ve Kimsesizlere Yardım Vakfı (The Aid Foundation for Weak and Homeless People) 
Başkan: Gülgen DURAL      
Adres: Fatih Cd. Tepebaşı Durağı Keçiören/ANKARA
Tel: (312)314 30 34-314 39 93 Faks: (312)360 30 40

Türkiye İnsan Kaynakları Vakfı 
Yönetim Kurulu Başkanı: Sultan YILMAZ
Adres: Koza Sokak No.37/1 GOP-ANKARA   
Tel: (312) 442 48 22 Faks: (312) 442 48 23

Türkiye Kalkınma Vakfı (Development Foundation of Turkey) 
Başkan: Cemal KÜLAHLI
Adres: Fatih Mah. Vakıf Cad. No:43 06980 Kazan/ANKARA
e-mail: tkv@tkv-dpt.org info@tkvbal.com.tr
Tel: (312)814 10 29  Faks: (312)814 15 90

Frederich Ebert Vakfı 
Genel Başkan: Michael Meier (İstanbul)         
Adres: Abidin Daver Sok. 5/9 Çankaya/ANKARA 
Tel: (312)441 85 96  Faks: (312)441 85 98

KADIN KONUSUNDA ÇALIŞMALAR YAPAN OLUŞUMLAR
Ankara Barosu Kadın Hakları Merkezi 
Başkan: Av. Senay ERTEM
Adres. Ankara Barosu Başkanlığı Adliye Sarayı K:5 Sıhhiye / ANKARA
Tel: (312) 416 72 00- 229 86 69  Faks: (312)309 22 37

Ankara İş Kadınları Platformu 
Başkan: Serpil Tınaz AKÇAR
Adres: Güven Başarı Sitesi 15492 ada 197 sok. No:137 Ostim/Batıkent         
Tel: (532) 234 90 85 Faks: (312) 346 01 84

TOBB Kadın Girişimciler Kurulu 
Başkan: Aynur BEKTAŞ      
Adres: Atatürk Bulvarı No:149 06640 Bakanlıklar/ANKARA
Tel: (312) 413 82 70-413 82 73 Faks: (312) 218 24 84

TOBB Ankara İl Kadın Girişimciler Kurulu
Başkan: Sevgi DAŞTAN
Adres: Ankara Sanayi Odası Atatürk Bulvarı No: 193 Kavaklıdere / ANKARA
Tel: (312) 417 12 00-1117 Faks: (312) 417 52 05

Kadın 2000 Kadının İnsan Hakları Bilgi Belge Merkezi 
Başkan: Füsun TAYANÇ     
Adres: Üsküp Sokak 52/8 Farabi ÇANKAYA/ANKARA
Tel: (312)467 13 37  Faks: (312)468 18 33

Türk Hukuk Kurumu 
Başkan: Av. Tuncay ALEMDAROĞLU        
Adres: Adakale Sk. No:28/3 Yenişehir/ANKARA
Tel: (312)  431 26 90 Faks: (312) 430 65 55


İSTANBUL

DERNEKLER

Aileyi Koruma ve Destekleme Derneği 
Başkan: Ayşe BOSTANCI
Adres1: İhlas Marmara evleri I.Kısım  31. Blok D:8 K:3 Yakuplu/İSTANBUL
Adres 2: Hasan Halife Mah. Halıcılar Cad. Aydın Apt. No: 10/3 Fatih/İSTANBUL
e-mail: bilgi@akoder.org
Tel: (212) 532 50 37  Faks: (212) 528 39 11

Allı Turna Kadın Derneği 
Başkan: Sonay TAHMAZ KALECİ
Adres: Süleymaniye Cad. No: 31/1 Fatih/İSTANBUL
Web: www.alliturna.org.tr e-mail: alliturnakadinder@hotmail.com
Tel-Faks: (212) 526 06 36

Ayrımcılığa Karşı Kadın Hakları Derneği (AK-DER) 
Başka: Rafie  KIZILHAN
Adres: Millet Cad. Hale Apt. No:21/1 K:5 D:7 Aksaray/İSTANBUL
Web: www.ak-der.org e-mail: akderdernegi@yahoo.com
Tel: (212) 529 04 56 Faks: (212) 589 85 85

Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği 
Başkan: Prof. Dr. Aysel ÇELİKEL
Adres: Evliya Çelebi Mah. Şimal Sok. No:10 34430 Şişhane/İSTANBUL
Web: www.cydd.org.tr e-mail : cydd@cydd.org.tr
Tel: (212) 249 82 22 - 252 44 33 Faks: (212) 252 65 95 - (0212) 293 97 73

Felakette Acil Yardım Derneği (FAYDER) 
Başkan: Funda AKYOL İletişim: Reyhan ÖZCAN
Adres: Millet Cad. Sarıkaya Apt. No:52 D:9 Fatih/İSTANBUL
e-mail : fay_der@hotmail.com
Tel: (212) 531 80 72 Faks: (212) 531 80 74

Hanımlar İlim ve Kültür Derneği (HİKDE) 
Başkan: Ayşe UĞUZ
Adres: Keçe Hatun Mah. Haseki Kadın Sok.No:1 Aksaray/İSTANBUL
Web: www.hikde.org e-mail: www.hikde@mynet.com
Tel: ( 212) 588 45 96 - 632 26 39  Faks: (212) 632 26 29

Hazar Eğitim, Kültür ve Dayanışma Derneği
Başkan: Ayla KERİMOĞLU
Adres: Alemdar cad. No:14/4 Kısıklı Meydanı Üsküdar-İSTANBUL
Tel: 0216 344 34 15 - 0 532 495 96 33     Faks: (216) 412 00 31
Kadın Adayları Destekleme ve Eğitme Derneği (KA-DER) 
Başkan: Çiğdem AYDIN
Adres: İrfan Baştuğ Sok. Yuva 5 Apt. D:15/7 80280 Esentepe/İSTANBUL
Web: www.ka-der.org.tr e-mail: kader@ka-der.org.tr
Tel: (212) 273 25 35 Faks: (212) 273 25 36

Kadın Araştırmaları Derneği 
Başkan: Prof. Dr. Necla ARAT
Adres: Kuşkonmaz Sok. No.5 Daire.8 Yeşilköy/İSTANBUL
Tel: (212) 244 99 15

Kadın Girişimciler Derneği (KAGİDER) 
Başkan: Gülden TÜRKTAN
Adres: 19 Mayıs Cad. A Residance 47-57 K.1 D.20 34360 Şişli/İSTANBUL
Web: www.kagider.org e-mail : kagider@kagider.org
Tel: (212) 266 82 61 Faks: (212) 266 82 65

Kadın Haklarını Koruma Derneği (The Association of Women's Rigths Protection) 
Başkan: Av.Gönül İŞLER
Adres: İstiklal Cd. No:140 Halep Han Kat:7 D:70 Beyoğlu/İSTANBUL
Tel: (212) 252 36 30 Faks: (212)252 36 30

Kadının İnsan Hakları Yeni Çözümler Derneği (Women for Women's Human Rights) 
Başkan: İpek İLKKARACAN
Adres: İnönü Cad. Saadet Apt. No:29/6 (KAT 5)34437 Gümüşsuyu /İSTANBUL
Web:  www.kadinininsanhaklari.org e-mail : newways@wwhr.org
Tel: (212) 251 00 29 Faks: (212)251 00 65

Kadın Sağlığı ve Spor Derneği 
Başkan: Bedriye HÜLYA
Adres: Cihangir Mah. Oba Sok. No:17/2 Cihangir//İSTANBUL
Web: www.kadinsagligivespor.org e-mail: info@kadinsagligivespor.org
Tel: (212) 252 99 95  Faks: (212) 245 71 99

Kadın Sağlıkçılar Dayanışma Derneği (KASAD-D) 
Başkan: Dr. Gülhan CENGİZ
Adres: Hoca Üveys Mah. Koca Sinan Cad. Sinan Apt. No:59 D:1 Fatih /İSTANBUL
Web: www.kasad-d.org.tr
Tel: (0 212) 635 66 07        Faks: (0 212) 635 66 05

Kadınlara Hukuki Destek Merkezi Derneği (KAHDEM) 
Başkan: Av. Habibe YILMAZ KAYAR
Adres: Kuşdili Cad. Efes İş Merkezi 12/D :195/2 Kadıköy/İSTANBUL
Web: www.kahdem.org.tr e-mail: kahdem@gmail.com
Tel: (0 212) 6611650        Faks: (0 212) 6611651
Köy Öğretmenleri Haberleşme ve Yardımlaşma Derneği (Village Teachers Communication and Mutual Aid Association) 
Başkan: Süheyla GÜRSEL
Adres: İskenderoğlu Sk. Onur Ap. No:17/3 80220 Şişli/İSTANBUL
Tel: (212)247 59 05 Faks: (212) 233 40 19

Özlenen Çocuk Derneği 
Başkan: Ayşe PEHLİVAN
Adres: Çatalçeşme Sokak No:27-29 Üretmen Han Kat 4 No: 404 Cağaloğlu Eminönü/ İSTANBUL
e-mail: ozlender@hotmail.com
Tel: (212) 519 59 19          Faks: (212) 519 59 19

Türk Anneler Derneği İstanbul Florya Şubesi 
Başkan: Leman VARNACI
Adres: Arnavutköyü Yolu Maya Residans B.Blok Daire 16 Etiler/Akmerkez İSTANBUL
Tel: (212) 352 11 50 Faks: (212) 352 11 51

Türk Hukukçu Kadınlar Derneği 
Başkan: Av. Ayla BABİLA
II.Bşk Av. Alev TOKER
Gn.Skr: Av. Meral Umut AKARÇAY
Adres: Kurtuluş Cd. Abant Apt. No:82-84 D:1 80240 Kurtuluş/İSTANBUL
e-mail :info@turkhukukcukadinlar.org.tr
(212) 230 40 54       (212) 230 40 54

Türk Üniversiteli Kadınlar Derneği 
Başkan: Av. Nazan MOROĞLU
Adres: Elmadağ Cd.No:12/1 80230 Şişli/İSTANBUL
Web: www.tukd.org.tr           e-mail: tukd@tukd.org.tr
Tel: (212) 231 80 24          Faks: (212) 231 80 24

Türkiye İş Kadınları Derneği (TİKAD) 
Başkan: Nilüfer BULUT  
Adres: Yeni Gelin Sokak No.24 Kat:5 D:14 Dikilitaş-Beşiktaş/İSTANBUL
e-mail: info@tikad.org.tr
Tel: (212) 258 53 09 Faks: (212) 258 53 09/08

Türkiye Soroptimist Kulüpleri Federasyonu 
Başkan: Şenay ÖNDER 
Adres:Abdi İpekçi Cd. No:10/ 1 34410 Gültepe/ İSTANBUL
Web: www.soroptimistturkiye.org 
e-mail: soroptimist@superonline.com
Tel:(212) 0.212.283 66 36 Faks: (212) 268 08 08
Türkiye Yardım Sevenler Derneği 
Başkan: Yıldız LAÇİNEL
Adres: Dere Sokak Yasemin Apt. No:27/3 Şişli/İSTANBUL
Web: www.tysd-İSTANBUL.org.tr e-mail: tysd@tysd-istanbul.org.tr
Tel: (212) 240 72 38 (212) 233 78 38       Faks: (212) 232 88 60
TÜSİAD 
Başkan: Ümit BOYNER 
Adres: Meşrutiyet Cad. No:46 Tepebaşı/İSTANBUL
e-mail: tusiad@tusiad.org
Tel: 0212 249 19 29 -249 54 48     Faks: 0212 249 13 50

Uluslararası Hukukçu Kadınlar Federasyonu (FIFCJ) 
Başkan Yardımcısı: Av. Ayşen ÖNEN  
Adres: Söğüt Sokak No:3/16 4. Levent 34330 İSTANBUL
e-mail: monen@isbank.net.tr
Tel: (212) 282 40 05  Faks: (212) 282 40 53

VAKIFLAR

Anne-Çocuk Eğitim Vakfı (Foundation of Mother and Child Training) 
Başkan: Ayşen ÖZYEĞİN
Adres: Büyükdere Cad. Stat Han no 85/2 Mecidiyeköy / İSTANBUL
e-mail: acev@acev.org.tr
Tel: (212) 213 42 20 Faks: (212) 213 36 60

Anne ve Bebek Sağlığı Vakfı (The Foundation of Mother's and Child's Health) 
Onursal Başkan Prof.Dr. Müyesser TUNÇER
Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Kemal ÖZKOZACI
Adres: Kızıltoprak Itri Dede Sk. Berna Apt. No:35/11 81030 Kadıköy/İSTANBUL
Web: www.annevebebek.org        e-mail: info@annevebebek.orgü
Tel: (216)347 53 40 - 349 69 06    Faks: (216)347 53 40

Hanımlar Eğitim ve Kültür Vakfı 
Başkan: Piyale ÖZDOĞAN ÇİTİL
Adres: Haseki Sultan Mah. Haseki Cad. No:33 Aksaray/İSTANBUL                               
Web: www.hekva.org         e-mail: hekva@hekva.org
Tel: (212)632 69 76-77 Faks: (212)530 45 44
İnsan Gelişimi ve Toplumsal Eğitim Vakfı (İGETEV)
Başkan: Rafet BOZDOĞAN
Adres: Kısıklı Mah. Hanımseti Sok. No: 43 Çamlıca/İSTANBUL
Tel: (216) 326 64 02 Faks: (216) 325 85 42
Web: www.igetev.org.tr e-mail: info@igetev.org.tr

Kadın Emeğini Değerlendirme Vakfı (The Foundation for the Support of Women's Work) 
Başkan: Şengül AKÇAR
Adres: İstiklal Cad. Bekar Sk. No.17 Tarlabaşı-Beyoğlu İSTANBUL
e-mail: kedv@turk.net
Tel: (212) 249 07 00 Faks: (212)249 15 08

Kadın Eserleri Kütüphanesi ve Bilgi Merkezi Vakfı (The Foundation of Women's Library and Information Center) 
Başkan: Aslı DAVAZ
Adres: Kadir Has Cad. Fener İskelesi Karşısı Tarihi Bina 34220 Haliç/İSTANBUL
Web: www.kadineserleri.org/ e-mail: kadineserleri@gmail.com
Tel: (212) 523 74 08 - (212) 621 81 34

Kadınlarla Dayanışma Vakfı 
Başkan: Figen ÇAPAN   
Adres: İstiklal Cad. Gazeteci Erol Dernek Sok. Hanif Han No:11 Kat:3 D:5 Beyoğlu/İSTANBUL
e-mail: kadindayanisma@hotmail.com
Tel:0212 251 58 50    Faks:0212 251 58 51

Mor Çatı Kadın Sığınağı Vakfı 
Başkan: Firdevs Nazan EROĞLU
Adres: İstiklal Cd. Katip Mustafa Çelebi Mh. Anadolu Sk. No:23 K:3 D:7 Beyoğlu/İSTANBUL
Web: www.morcati.org.tr/ e-mail: morcati@ttmail.com
Tel: 0212 292 52 31 - 0212 292 52 32      Faks: 0212 292 52 33
Tel: (212) 257 79 41/42      Faks: (212) 257 79 43

İnsan Kaynağını Geliştirme Vakfı (The Foundation for the Development of Human Resources) 
Yön. Kurulu Başk. Turgut TOKUŞ
Gn. Müd. Berna EREN   
Adres: Yeniçarşı Cad. No:34 Beyoğlu/İSTANBUL
e-mail: ikgv@ikgv.org
Tel: (212) 293 16 05 Faks:(212)293 10 09

Sosyal Demokrasi Vakfı 
Başkan: Aydın CINGI
Adres: İstiklal Cd. Bekar Sk. No:22/2 80080 Beyoğlu/İSTANBUL
Web: www.sodev.org.tr/ e-mail: sodev@superonline.com
Tel: 0212 292 52 52/53      Faks: 0212 292 32 33

Dünya Yerel Yönetim ve Demokrasi Akademisi Vakfı (The World Democracy and Local Administration Foundation) 
Gen. Yön. Selahattin YILDIRIM 
Adres: Yerebatan Cad. No:2 34110 Sultanahmet/İSTANBUL
e-mail: info@uclg-mewa.org uclg-mewa@superonline.com
Tel:0212 519 00 58   Faks: 0212 513 44 87

Marmara Grubu Stratejik ve Sosyal Araştırmalar Vakfı ; 
Başkan: Dr. Akkan SUVER
Adres: Barbaros Bulvarı IBA Blokları No:42 80700 Balmumcu/İSTANBUL
Web: www.marmaragrubu.orgwww.marmarafoundation.org
e-mail:marmaravakfi@gmail.com
Tel: (212) 213 05 56 57-58 (3 Hat) Faks: (212) 213 05 59

Türkiye Aile Sağlığı ve Planlaması Vakfı (TheTurkish Family Health and Planning Foundation) 
Yönetim Kurulu Başkan: Carolin KOÇ
Genel Koordinatör: Yaşar YAŞER
Adres: Ulus Mah. Güzel Konutlar Sitesi A Blok D:3-4 34760 Etiler/İSTANBUL
e-mail: e-mail: infotapv@tapv.org.tr

Türkiye Ekonomik ve Sosyal Etüdler Vakfı 
Başkan: Dr. Can PAKER
Adres: Bankalar Cd. Minerva Han No:2 Kat:3 Karaköy/ İSTANBUL
e-mail: info@tesev.org.tr
Tel: (212) 292 89 03     Faks: (212) 292 90 46

Türkiye Üçüncü Sektör Vakfı (The Third Sector Fondation of Turkey) 
Başkan:Prof. Dr. Üstün ERGÜDER
Adres: Bankalar Cd. Minerva Han No:2 Kat:5 Karaköy/İSTANBUL
e-mail: info@tusev.org.tr
Tel: (212) 243 83 07          Faks:(212)243 83 05
Vakıflar Yüksek Tahsil Kız Yurdundan Yetişenler Eğitim ve Kültür Vakfı (Educational and Cultural Foundation for Graduated Hostel Women)
Başkan: Yüksel BAYINDIR KORKMAZ
Adres: İstiklal Cd. Suriye Pasajı Kat:4 Daire: 16 Beyoğlu/İSTANBUL
Tel: (212) 292 00 69          Faks: (212) 292 00 70

Heinrich Böll Vakfı 
Başkan: Dr. Ulrike DUFNER
Adres: İnönü cad. Hacıhanım Sok. No:10/12 34439 Gümüşsuyu/İSTANBUL
e-mail: info@boell-tr.org
Tel: (212) 249 15 54 Faks:(212) 245 04 30
KADIN KONUSUNDA ÇALIŞMALAR YAPAN OLUŞUMLAR 

Filmmor Kadın Kooperatifi
Adres: İstiklal Caddesi Bekar Sokak No:7 /6 34435 Beyoğlu / İstanbul                       
Başkan: Ülkü Songül ÖZMEN
Web: www.filmmor.org e-mail: e-mail: filmmor@filmmor.com / info@filmmor.com festival@filmmor.com
Tel/Faks: (0212) 251 59 94 / 251 64 57 / 251 64 58

Gökkuşağı İstanbul Kadın Platformu (GİKAP) 
Başkan: Dr. Gülsen ATASEVEN
Adres: Millet Cd. Sarıkaya Apt. 52/9 Aksaray/İSTANBUL
e-mail: gikappostasi@hotmail.com
Tel:(212) 532 69 85            Faks(212) 523 71 87

İstanbul Barosu “Adli Yardım Bürosu” 
Başkan: Av. Aydeniz Alisbah TUSKAN 
Adres: Beyoğlu İstiklal Cad. Orhan Apaydın Sok. Baro Han No:20 Kat:2 80050 İSTANBUL
Web: www.İSTANBULbarosu.org.tr e-mail : istbaro@istanbulbarosu.org.tr
(212) 251 63 25       (212) 293 89 60

İstanbul Kadın Araştırmaları Merkezi 
Başkan: Zümbül ODAMAN TAŞKIN  
Adres: Hamidiye Cad., Çelik Han, No:16, Kat:4, Sirkeci 34155 İSTANBUL
Web: http://www.ikam.org/ e-mail: info@ikam.org
Tel: (212) 526 97 52-53-54 Faks: (212) 526 97 58

İstanbul Kadın Kuruluşları Birliği 
Koordinatör: Nazan MOROĞLU 
Adres: Gümüşsuyu İnönü cad. Kunt Apt. No:33 Kat:4 Taksim/İSTANBUL
e-mail: nmoroglu@hotmail.com nazanm@istanbulbarosu.org.tr
Tel: (212) 244 99 15-16 (532) 375 11 16            Faks: (212) 251 05 01
Kadından Topluma Eğitim Grubu 
Başkan: Necla KOYTAK
Adres: Acıbadem Cad. Rauf Paşa Hanı Sok. Gündoğdu Apt. No:26 B Blok D:4  Acıbadem Kadıköy/İSTANBUL
e-mail: nkoytak@yahoo.com
Tel: (216) 326 64 02 - 0533 389 33 39     Faks: (216) 325 85 42

TOBB Kadın Girişimciler Kurulu 
Başkan: Aynur BEKTAŞ 
Adres: Mahmutbey Mah.Halkalı Cad. Atlas Sk. NO:4 İSTANBUL
Web: www.kadingirisimciler.org.tr
Tel: (212) 468 79 79          Faks: (212) 468 79 90

Türk Çocuk Hakları Zirvesi Organizasyonu (The organization of Turkish Children Rights Summit) 
Genel Sekreter: Ebrize ÇELTİKÇİ
Adres: Ataköy I. Kısım C33 Blok D:13 Kat:5 34710 Bakırköy/İSTANBUL
e-mail: chldrightebrize@hotmail.com ebrize@cocukzirvesi.com
Tel: 0212 559 62 19  Faks: 0212 559 62 19

Türk Kızılayı Kadın Kolları 
Başkan: Gülay KURİŞ   
Adres: Atifet Duhani Sağlık Eğitim Merkezi Adatepe Gülay Sokak No:11 Maltepe / İSTANBUL
Tel: (216) 457 32 11-12 Faks: (216) 457 32 10    

İstanbul Barosu İnsan Hakları Merkezi 
Dönem Başkanı: Erdem İlker MUTLU  
Adres: İstiklal Cad. Orhan Apaydın Sk. Baro Han Kat:3 80050 Beyoğlu/İSTANBUL
Tel: (212)251 63 25/149 Faks: (212) 292 01 17


İZMİR

DERNEKLER

Aktif Emekli Kadınlar Derneği Genel Merkezi 
İzmir Başkanı: Müesser TURFAN
Adres: 1710. Sokak no:26 Karşıyaka/İZMİR  
Tel: (232) 3693811 Faks: (232) 3693811

Girişimci Kadın Derneği (GİRKADE) 
Başkan: Emel DENİZASLANI    
Adres: 848 Sok. No. 80 Kat:2/201 Dr. Şevki Uğur İşhanı Kemeraltı - İZMİR
e-mail: girkade@gmail.com
Tel: (232) 4468544-4363963 Faks: (232) 436 39 58

İzmir Ev Kadınları Turistik El Sanatları Derneği 
Başkan: Hatice ÇİZMECİ
Adres: 871 Sok. Kızlarağası Hanı No: 38 Konak/İZMİR
Tel: (232) 446 47 27-425 87 44 Faks: (232) 446 47 27-425 87 44

Uluslararası Kadınlar Dayanışma Derneği 
Başkan: Ümran BARADAN
Adres: 1382 Sk.37/13 Lozan Apt. Alsancak / İZMİR
Tel: (232) 421 62 40-464 24 44 Faks: (232) 464 24 44

VAKIFLAR

Haççe Kadın Çağdaş Eğitim Kültür Vakfı 
Başkan: Behice ERYIL   
Adres: M.Kemal Caddesi Süsler Apt. No:14/16 35040 Bornova/İZMİR
e-mail: haccekadin@mynet.com
Tel: (232)388 24 25 Faks: (232) 388 30 06

DİĞER SİVİL TOPLUM KURULUŞLARI

Bornova Belediyesi Kadın Danışma Merkezi (Bornova Municipalty Women Consultation Center) 
Başkan: Sırrı AYDOĞDU
Psikolog: Hanife KAHRAMAN
Adres: 454 Sk. No:29 Çamdibi/İZMİR 
Tel: (232) 461 47 94 Faks: (232)461 47 94


DİĞER İLLER

DERNEKLER
Adana Girişimcilik, İstihdam ve Kadın Eğitimi Derneği (AGİDER)
Başkan: Ferdane BAYILDIRAN
Adres: Mahfesığmaz Mah. 79065 Sok. No: 5/A (Teksa Sitesi Altı) Çukurova/ADANA
Web: www.adanaagider.com
Tel: (322) 235 78 79 Faks: (322) 235 59 03

Adana İşkadınları Derneği
Başkan: Ferdane BAŞYILDIRAN
Adres: Cemalpaşa Mah. Toroslar Cad. Çiğdem Apt. Kat:15/9
Tel-Faks: (322) 454 36 81
Web: www.adanaiskad.com E-mail: iskad99@hotmail.com
Adana Kadın Danışma Merkezi
Başkan: Münire DAĞ
Adres: Reşatbey Mah. Ordu Cad. Ergül Apt. Kat: 1 No: 3 Seyhan/ADANA
E-posta: munire_dag@mynet.com
Tel ve Faks: 0 (322) 453 53 50

Bağımsız Kadın Derneği 
Başkan: Necla Abide ÖLÇER
Adres: Mesudiye Mah. Cemalpaşa Cad. No:110 Kat:2 Daire:3 MERSİN
Tel: (324) 337 20 21         Faks: (324) 336 50 92

Bursa Girişimci İşadamları Derneği (BUGİAD) Kadın Girişimciler Komisyonu
Başkan: Dilek ATAYGELDİ
Tel: (224) 211 30 34

Doğu Kadınlarını Bilinçlendirme ve Kalkındırma Derneği
Başkan: Nilgün AYDIN    
Adres: Nailbey Mah. Akın Sokak No:10/2 ELAZIĞ
Tel: 0424 233 22 61/0531 669 32 30

Ev Hanımları Dayanışma ve Kalkındırma Derneği (The Association for Housewives Solidarity and Development) 
Başkan: Sema Turan YAPICI   
Adres: Gürselpaşa Mah. 75048 Sokak Zeytin Sitesi 118/2 b. Blok Kat:6/14 Seyhan/ADANA
e-mail: evkad01@gmail.com evkaf01@hotmail.com
Tel: (322) 262 05 62 Faks: (322) 458 12 42

Göynük Kadınlarını Kalkındırma Dayanışma ve Yardımlaşma Derneği 
Başkan: Sibel ALCAN 
Adres:Yenice Mah. Selim Çapar Cad. 6/2 Göynük/BOLU
e-mail:goynukdernegi14@hotmail.com Web: www.goynukkadinlaridernegi.com
Tel: (534) 390 60 69

Güldünya Bitlis Kadın Derneği
Başkan: Gül AKSOY
Adres: Nato Cd. Şemsi Bitlis Mh. Hatuniye Camii Arkası Pembe Apt. Kat:2 BİTLİS
Tel: (434) 226 69 01 Faks: (434) 226 69 01

Işık Kadınlar Meclisi Derneği
Yönetim Kurulu Başkanı: Aysel ÇELİKYAY
Adres: Akpınar Mah. Cezmi Kartay Cad. Kaysıcı İş Merkezi 33/5 MALATYA
Tel: (422) 322 24 84 Faks: (422) 321 34 18
e-posta: celikyayaysel@hotmail.commltcag@hotmail.com

Kadın Adayları Destekleme ve Eğitme Derneği KA-DER Mersin Temsilciliği 
Mersin Temsilcisi: Ayşe Müzeyyen DEMİR
Adres: Fatih Mah. Fındıkpınarı Cad. Çamkoru Sit. No:9 Kuyuluk/MERSİN
Tel: (324) 357 11 17 (Ev Tel)        Faks: (324)321 83 20

Kadın Merkezi (KA-MER) 
Başkan: Nebahat AKKOÇ      
Adres: Ali Emiri 3. sok. Es-şal Apt. Yenişehir/DİYARBAKIR  
Tel: (412) 228 10 530       Faks: (412) 224 23 19 (412) 2281 0530
e-posta: d.kamer@superonline.com

Silifke Girişimci Kadınlar Derneği
Başkan: Yeşim ALTUN
Tel: 0 324 714 03 81
e-posta: silifkegirisimcibayanlar@hotmail.com

Van Kadın Derneği (VAKAD) 
Başkan: Müjgan GÜNERİ      
Adres: Sıhke cad. Yüzüncüyıl İşmerkezi A Blok Kat:2 No:49 /VAN          
e-posta: vankadindernegi@hotmail.com 
web-sitesi: www.vakad.org   Tel: (432) 214 90 15     Faks: (412) 214 90 15

KADIN KONUSUNDA ÇALIŞMALAR YAPAN OLUŞUMLAR 
Adıyaman Kalkınma Platformu (AKALP) 
Başkan: Zeki DİŞKAYA 
Adres: Hastane Cad. Turgut Reis Mah. Mahalli İdareler İşhanı Kat:1 No:1
Tel: (416) 216 69 99